El formatge Roura Soler s'elabora a Sant Pau de Segúries, ubicat a la Vall de Camprodon, comarca del Ripollès i és un formatge 100% artesanal que s’elabora seguint unes tradicions de molts anys enrere.
Els inicis
Antigament, en les èpoques que les pastures abundaven, els ramaders aprofitaven la llet sobrera de les cries de bestiar per fer-ne formatge. La llet es quallava amb productes naturals en una olla a la vora del foc, la feien dessuar i la premsaven. Aquest deliciós producte es podia consumir fresc o afinat i per això se’l deixava reposar al rebost per a que fermentés.
De la manera més natural feien un producte molt bo pel paladar i que també servia per tenir una alimentació saludable durant tot l’any.
El nostre present
Però quan el formatge artesà va deixar de fer-se a la vora del foc perquè suposava massa costos, a la Formatgeria Roura Soler vam construir una formatgeria artesana: una olla de 1.000 litres, una caldera de calefacció per donar-li temperatura, una premsa mecànica i una cambra de maduració és tot el que cal.
Així, aconseguim que en el temps que es tardava a elaborar 5 litres ara se n'elaboren 1.000, i sense oblidar les condicions amb què es feia tradicionalment, de manera natural i amb tècniques mil·lenàries.